Mehmet Kaplan Hoca'yı Anmak ve Anlamak

13 Mayıs 2016

Prof. Dr. Mehmet Kaplan’ın vefatının 30. yıl dönümü dolayısıyla tertip edilen “Mehmet Kaplan Hocayı Anmak ve Anlamak” konulu panel, 10.05.2016 günü saat 10.00’da Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirildi. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi işbirliğinde düzenlenen panelin açılış konuşmaları; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilaver Düzgün tarafından yapıldı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Erdoğan Erbay’ın oturum başkanlığını yürüttüğü panelde, konuşmacı olarak Prof. Dr. Mehmet Kaplan’ın öğrencilerinden Prof. Dr. Zeynep Kerman ve Prof. Dr. Birol Emil’in yanısıra Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan yer aldı. Prof. Dr. Zeynep Kerman tarafından, hocası Mehmet Kaplan’ın ilmi disiplini, edebiyat sahasında kullanılması gereken metotlar ve Mehmet Kaplan hocanın çok yönlü araştırmacı kişiliği ele alındı. Prof. Dr. Birol Emil tarafından ise Mehmet Kaplan’dan yola çıkarak gerek bir edebiyat araştırmacısının gerekse bir hocanın sahip olması gereken vasıfları değerlendiren bir konuşma gerçekleştirildi. Prof. Dr. Zeynep Kerman ve Prof. Dr. Birol Emil’in, Mehmet Kaplan hocayla yaşadıkları hatıralarla zenginleştirdikleri konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ramazan Kaplan da Mehmet Kaplan hocanın şiir tahlilleri mevzu’unda kendinden sonraki araştırmacılara açtığı yollar üzerinde durdu. Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Törenek ise, Mehmet Kaplan’ın Erzurum’da bulunduğu dönem ve yetiştirdiği nesilden yola çıkarak Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde oluşan gelenekte, Mehmet Kaplan’ın yeri ve öneminini vurgulayan bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Erdoğan Erbay’ın yoğun emekleriyle gerçekleşen panelin sonunda katılımcılara, Prof. Dr. Dilaver Düzgün tarafından Atatürk Üniversitesini temsil eden çeşitli hediyeler sunuldu.

• thumb